Imago Mundi abordează teme muzicale vechi și tradiționale din perspectiva muzicii contemporane.

Imago Mundi se adresează unui public dinamic, care caută alternative la muzica de consum; perspectiva din care este construit discursul muzical este aceea a omului contemporan, care nu expune piese de muzeu, ci cântă o muzică vie; este perspectiva omului influenţat de experienţa urbană, care ascultă jazz, rock, muzică clasică sau electronică deopotrivă, dar pentru care bucuria muzicii este întotdeauna motivată de ce simte, şi nu de ce „se poartă”.

Cu o bogată experiență acumulată de-a lungul celor 20 ani de existență, primit cu entuziasm la Viena, Graz, Istanbul, Estoril, București, Berlin, Riga, Londra, New York, Salzburg, Belgrad, Budapesta, Tunis sau Granada, ansamblul Imago Mundi este compus din 6 muzicieni: Oana Ivașcu (oboi), coordonator, licențiată a Universității Naționale de Muzică București (UNMB), muzician cu o mare deschidere spre inovație și experimental; Daniel Ivașcu (percuție), fondator, licențiat al Universității de Arte București, artist vizual prin educație, percuționist din pasiune; Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu (compoziție, cobză, chitară), Doctor în Muzică, dublu licențiat în Muzică Instrumentală și Compoziție, conferențiar universitar la catedra de chitară a UNMB; Adrian Buciu (flaute), Doctor în Muzică, dublu licențiat în Interpretare Instrumentală și Dirijat, pro-decan al Facultății de Interpretare Muzicală a UNMB; Ștefan Barbu (vioară), violonist al Orchestrei de Cameră Radio – București, specializat în muzică veche; Andreea Țimiraș (violoncel), Doctor în Muzică, profesor muzică de cameră și violoncel la Colegiul Național „Dinu Lipatti”, cadru didactic asociat al UNMB.

Prin alegerile deopotrivă de stilistică muzicală şi de estetică vizuală, Imago Mundi îşi crează cu tact un loc propriu. În arta lor nu e vorba despre căutarea cu tot dinadinsul a autenticităţii, ci mai degrabă despre această descoperire treptată a unui teritoriu care să reflecte personalitatea grupului. Peşrevurile, baladele, doinele, jocurile devin părţi atât dintr-un limbaj muzical nou, cât şi dintr-un context nou; creaţia compoziţională îşi extrage rădăcinile din bazinul acesta comun şi vechi, dar reuşeşte să fie originală; grupul se inspiră şi din practici artistice specifice unor epoci îndepărtate, dar se adresează unui public modern şi receptiv. [...]

Există o diferenţă între a auzi şi a asculta. Auzită – muzica Imago Mundi generează doar o experienţă plăcută. Ascultată – devine o experienţă atât de bogată pe cât doreşte sau poate cel care ascultă, iar spaţiul sonor se deschide într-o mulţime de perspective.

Maria Balabașextrase din booklet-ul „Isvor” 3CD (Editura Casa Radio, 2020)

Incontestabil, TRADIŢIA este întotdeauna o monedă forte, pe piaţa internă sau internaţională. Iar cei care știu să o „ruleze” inteligent aduc beneficii tuturor. Este și cazul ansamblului IMAGO MUNDI care ne propune un proiect cât se poate de sugestiv: Isvor. George Enescu – Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban. [...]

Nota bene! IMAGO MUNDI nu este un taraf! Daniel Ivașcu (percuţie, membru fondator) împreună cu Oana Ivașcu (oboi, membru fondator), Adrian Buciu (flaute), Andreea Țimiraș (violoncel), Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu (chitară, cobză) și Ștefan Barbu (vioară) formează un ansamblu al mileniului III, ce cântă pentru publicul mileniului III. Iar spectacolul multimedia oferit la Sala Radio (22 martie 2016) autentifică un nou vector cultural din ultimii ani: repertoriu tradiţional, instrumente mixte (clasic & folclor), interpretări nuanţate (în varianta originală sau cu aranjamente în stil), componentă video (imagini rulate pe ecran, sincron cu concertul).

IMAGO MUNDI știe că publicul nou este pretenţios și așteaptă provocări: Isvor. Enescu – Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban răspunde provocărilor cu un album aflat sub sigla Editurii Casa Radio, în care vom identifica (zâmbind) frânturi din Rapsodiile enesciene, în varianta unor muzicieni rafinaţi și – în egală măsură – pasionaţi de autentic.

Sorina Goiaextrase din booklet-ul „Isvor. George Enescu” (Editura Casa Radio, 2016)

Ansamblul Imago Mundi are ca ţel prezentarea muzicii vechi româneşti. Deşi preia melodii şi ritmuri tradiţionale, aranjamentele sunt foarte actuale şi extrem de bine realizate. Bun gust, rafinament, cultură a sunetului şi profesionalism sunt calităţile definitorii ale acestui ansamblu şi a repertoriului său. Pe lângă o sonoritate specifică, în care simplitatea melosului se îmbină cu subtilitatea dispoziţiilor instrumentale, anumite aranjamente reuşesc să creeze o mixtură originală între folclor oriental, sonorităţi renascentiste, ecouri africane şi minimalism american.

Prof. univ. dr. Dan DediuUniversitatea Naţională de Muzică din Bucureşti